Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Tudor Baliţchi i-a strâns mâna…

Tudor Baliţchi i-a strâns mâna lui Radu Traian Mărginean

Conducătorii autorităţilor vamale din R. Moldova şi România au convenit asupra extinderii mecanismului de colaborare şi interacţiune în scopul combaterii fraudelor vamale la toate punctele de trecere. Această decizie a fost aprobată prin semnarea unui Plan de cooperare între Serviciul Vamal al R. Moldova şi Autoritatea Naţională a Vămilor din România, care a intrat în vigoare la 5 noiembrie 2010.

Noile ac’iuni sunt menite să producă rezultate pe dimensiunea combaterii fraudelor în toate punctele de trecere a frontierei R. Moldova cu UE.

Conform Planului, ambele instituţii vamale vor intensifica interacţiune în vederea prevenirii şi combaterii traficului ilicit de mărfuri şi vor aplica proceduri comune de control în punctele de trecere a frontierei.

Planul prevede în special că angajaţii vamelor din ambele părţi vor avea accesul în punctele de trecere a celeilalte părţi, unde vor participa la procesul de control al mijloacelor de transport. De asemenea Planul prevede o colaborare în efectuarea unor analize privind evoluţia situaţiei operative la frontieră şi schimbul de informaţii în cadrul procesului de combatere a infracţiunilor transfrontaliere.

Partea Română şi-a exprimat disponibilitatea de a împărtăşi experienţa sa, obţinută pe parcursul aderării României la UE, scopul promovării armonizării sistemului vamal moldovenesc cu sistemul vamal al UE.

Noul mecanism de colaborare între autorităţile vamale din R. Moldova şi România a demarat în august 2010 la 3 puncte de trecere (Leuşeni-Albiţa, Giurgiuleşti-Galaţi şi Sculeni-Sculeni). Interacţiunea şi scanarea mijloacelor de transport realizate în prin colaborarea între vameşii moldoveni şi români constituie un mecanism  eficient în prevenire şi combatere a traficului ilicit de mărfuri, susţine Serviciul Vamal al R. Moldova.